Ototrof Canlıların Özellikleri ve Örnekleri
Ototrof canlı yaşamlarını kendi üretimleri olan organik maddelerden sağlamak için kullandıkları karbon kaynaklarının izini sürmektedir. Bu kaynaklar, glikoz, glikojen, laktoz, fruktoz ve suda çözünür amino asitler gibi organik karbon kaynakları olabilir. Ototrof canlılar, yaşamlarını sürdürmek için karbon kaynaklarının yanı sıra azot, fosfor, oksijen, su, mineraller ve diğer besinler gibi gıda maddelerinden de yararlanırlar. Ototrof canlıların, yaşamlarını sürdürmesi için gerekli olan besinleri kendileri üretmek için fotosentez ve kimyasal sentez gibi iki önemli yolu vardır.
Fotosentez
Fotosentez, ototrof canlıların karbon kaynaklarını kullanarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan kimyasal bir süreçtir. Fotosentez, ışık enerjisi kullanılarak kullanılan çözünmüş karbon dioksit ve sudan glikojen ve oksijen üreten bir reaksiyonla gerçekleştirilir. Fotosentez, bitkiler, algler ve bazı bakteriler tarafından gerçekleştirilir ve temel kaynağımız olan oksijeni oluşturur.
Kimyasal Sentez
Kimyasal sentez, ototrof canlıların, karbon kaynaklarını kullanarak ürettikleri organik maddeleri kullanarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan kimyasal bir süreçtir. Kimyasal sentez, organik maddelerin birleştirilmesiyle gerçekleştirilir ve bu organik maddeler, karbon dioksit ve sudan glikojen, laktoz ve fruktoz gibi organik maddeler oluşturur. Kimyasal sentez, bazı bakteriler tarafından gerçekleştirilir.
Ototrof Canlıların Örnekleri
Ototrof canlılar arasında, bitkiler, algler ve bazı bakteriler bulunur. Bitkiler, fotosentez ve kimyasal sentez aracılığıyla yaşamlarını sürdürmek için kullandıkları karbon kaynaklarının izini sürmektedir. Algler, fotosentez aracılığıyla yaşamlarını sürdürmek için kullandıkları karbon kaynaklarını kullanırlar. Bazı bakteriler ise hem fotosentez hem de kimyasal sentez aracılığıyla yaşamlarını sürdürmek için kullanılan karbon kaynaklarını kullanırlar.