Veda hutbesinde kimin faizi yasaklandı?
Vazgeçtiğim ilk faiz amcam Abbas b. Abdulmuttalib faizidir. Cahiliye devrindeki kan davaları da ortadan kalkmıştır.
İlk kan davası kimdir?
Kıyamet gününe kadar var olan kan davası ortadan kaldırılmıştır. Kaldıracağımız ilk kan davası Amir (İyas) davasıdır. B. Rebiah b. el-Haris b. Abdulmuttalib davasıdır.
Peygamber efendimizin Veda hutbesinde bizlere bıraktığı 2 şey nedir?
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Size iki şey bırakıyorum ki, onlara sarıldığınız sürece sapmayasınız: Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünneti.”14
Veda hutbesinde peygamberimizin takva ile ilgili sözü nedir?
Sevgili Müslümanlar! Bu, Allah’tan başka tanrı olmadığı anlamına gelir. Allah’ın Elçisi şöyle demiştir: “Allah’tan başka tanrı yoktur.” Muhammed Allah’ın Elçisidir.” Her dindar mümin bu ifadeyi kalbiyle teyit eder ve diliyle itiraf eder.
Kuranda yasaklanan faiz nedir?
Bir Müslüman, bir başkasının malını ancak bir meta veya iş karşılığında satın alabilir. Birinin parasını vadesi geldiği için almak: ekonomik değeri olmayan zaman, onu hiçbir şey için almak anlamına gelir. Bu nedenle, dinimiz faizi bir başkasının malının haksız yere gasp edilmesi olarak tanımlar ve bunu yasaklar.
Peygamberimiz Veda hutbesinde neleri yasaklamıştır?
Hz. Muhammed, veda hutbesinde ırkçılık, zulüm, zina, cinayet, yalan söyleme, emanete ihanet gibi insan onurunu zedeleyen davranışlarla, eşitlik, adalet, doğruluk, can ve malın dokunulmazlığı gibi insan onurunu yücelten davranışlara dikkat çekti.
İslamda ilk kan döken sahabe kimdir?
Bir gün Sa’d bin Ebi Vakkas, müşriklerin tahrik ve alaylarına dayanamayıp bulduğu bir kemik parçasıyla onlardan birini yaraladı. Bu sebeple İslam için ilk kan döken kişi olarak kabul edilir.
Kan davaları kimin zamanında yasaklandı?
Yoldaşım! Cahiliye dönemindeki kan davaları da tamamen ortadan kaldırıldı. İlk ortadan kaldırdığım kan davası, Abdulmuttalib’in torunu İyas bin Rabia’nın kan davasıydı…” Fakat ne yazık ki cahiliye döneminden kalma bu kötü huy Müslümanlar arasında kaldı, günümüze kadar devam etti ve hatta arttı. 25 Kasım 2022
Abdülmuttalib’in torunu kimdir?
Abdulmuttalib, torunu Muhammed’e yaşamı boyunca iyi baktı. Ölümünden sonra ona bakmayı oğlu Ebu Talib’e bıraktı.
Hz Muhammed’in mirası kime kaldı?
Sana geldiklerinde onlara iyi ve faydalı öğüt ver.” Anlaşıldığı üzere Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bıraktığı miras ilimdir ve onun mirasçıları da ilim talebeleri ve âlimlerdir. Hiç şüphesiz Müslümanlar için en önemli bilgi kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir.
Peygamber efendimiz sünnet oldu mu?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in sünnetli olarak doğduğuna dair rivayetler olduğu gibi, doğumunun yedinci veya sekizinci günü dedesi Abdulmuttalib’e ziyafet verdiğinde sünnet edildiğine dair rivayetler de vardır.
Peygamber efendimiz Veda hutbesinden kaç gün sonra vefat etti?
Medine’ye göç ettikten sonra Veda Haccı onun ilk ve son haccı oldu. Bu haccın üzerinden 81 veya 82 gün geçtikten sonra vefat etti. Hz. Peygamber (s.a.v.) ile birlikte hac yapmak için Medine’de toplananların sayısı yaklaşık 100.000 idi.
Veda hutbesinde faiz var mı?
Ümmetini ve tüm insanlığı bazı yasaklara ve sapmalara karşı uyardı. Faiz, Allah Resulü’nün (svt) veda hutbesinde asla vazgeçmediği konulardan biriydi: “Cehalete ait olan her şey ayaklarımın altındadır.”
Hz Muhammed ölmeden önce ne dedi?
Peygamber (S.A.V.) vefat etmeden önce, “La ilahe illallah, ruhu teslim etmek ne kadar zormuş!” demiş ve Hz. Aişe’nin (r.anha) kollarına “ma’r-refikil-a’lâ” (en büyük dost) sözüyle ruhunu teslim etmiştir.
Kim Allah’a karşı takva sahibi olursa?
“Kim Allah’a inanırsa, Allah ona bir çıkış yolu verir ve ummadığı yerden ona rızık verir.” 13 Kasım 2021
Peygamberimiz faiz için ne dedi?
Peygamberimiz, her türlü faizi ayaklarının altına aldığını bildirmiş ve müminlere şöyle hitap etmiştir: “Biliniz ki, her türlü faiz kesinlikle haramdır ve kaldırılmıştır.” Kardeşlerim! Faiz, ödünç alınan bir paranın veya malın belli bir süre sonra geri ödenmesidir.
İncil’de faiz haram mıdır?
İncil veya Tevrat’ta faizle ilgili net düzenlemeler yoktur. Hristiyan öğretisine göre ne faiz ne de kâr caizdir. Özellikle paradan fazla gelir elde etmek kesinlikle yasaktır (Visser ve Macintosh, 1998).
Bu devirde faiz haram mıdır?
Müslümanlar bilerek veya isteyerek faiz getiren mevduat hesaplarına para yatırmamalıdır, çünkü bu tür mevduat hesaplarında biriken fazlalık faizi temsil eder ve dini gerekçelerle yasaktır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyon oranının altında veya üstünde olması, işlemin faiz olduğu anlamına gelmez.
Veda hutbesinde insanların dokunulmazlıkları ile ilgili hangi hususlara vurgu yapılmaktadır?
3. Namus/İffet dokunulmazlığı Hz. Peygamber’in veda hutbesinde vurguladığı gibi: “… şerefiniz ve haysiyetiniz de kutsaldır ve her türlü saldırıdan korunmuştur.” Bu ifade, şeref ve namusun dokunulmaz olduğunu açıkça ifade etmektedir. Namus ve iffet kavramları, insanların dokunulmazlıkları arasındadır.